Ритуалът "Къпанки" бе изпълнен във водите на река Ръчене, в село Реселец

 

На 7 януари 2024 г.  православната църква почете паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в р. Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

И тази година над 100 годишният ритуал - "Къпанки" бе изпълнен във водите на река Ръчене, в село Реселец. Жени облечени в народни носии влязоха в реката и играха хоро, а носачи пренасяха на другия бряг моми, момци, именици и всички, които желаеха да преминат реката за здраве.

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов каза:

"Водата е извор на живот,

за нас жителите на с.Реселец, река Ръчене е нашият живот" и благодари лично на кметство с.Реселец, кметицата Полина Крачунова и НЧ "Тодор Попов", с.Реселец за добрата организация на всички, които уважиха и се включиха в събитието.

Благодарим и за приятните изненади и внасянето на допълнително настроение на празника от Етрополската и Койнарската духова музика, фолклорен клуб "Хайде на хорото", които са дългогодишни приятели на селото, фолклорна формация "Цветница", колектива на ДГ" Бодра смяна", местната фолклорна певица - Вивиан Павлова и дългогодишните кметове - Петьо Йотов - с.Радомирци, Галин Янчев - с.Девенци, Момчил Митов - с.Горник!