Поздравителен адрес

Уважаеми учители,

Уважаеми дейци на културата,

Днес България отбелязва Деня на народните будители. Ден, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Този празник ни препраща към българските ценности, към народната памет и се обръщаме към най-здравите и най-дълбоки корени на българската духовност. 

Богатата ни история и култура е запазила имената на много бележити българи, дарили ни със светли мисли и примера на собствения си живот в името на израстването на народа ни и които с гордост можем да определим като народни будители.

Поздравявам всички вас - техните следовници, съвременните народни будители, които работите за запазване на техните завети и националната ни идентичност. Убеден съм, че Вие с гордост продължавате и развивате тяхното дело.

Благодаря Ви за всеотдайността, за отговорността Ви към бъдещето, за възрожденския дух, който поддържате неуморно и за примера, който давате самите Вие - това е днешната високоотговорна мисия на българските учители като носители и пазители на ценностите, като продължители на делото на Народните будители.

Пожелавам Ви здраве и сили, за да изпълнявате благородната мисия да пазите и съхранявате жив копнежа за нови хоризонти в образованието и културата. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение и да ги посвещавате в това да пазят уникалното нематериално културно богатство!

 

Честит празник!

 

С уважение,

 

Д-р Цветан Костадинов

Кмет на Община Червен бряг